0297 344 444

Officieel bericht van de NVM: En hoe zit het in Aalsmeer/Kudelstaart?

Onderstaand bericht komt van onze branche-vereniging, NVM
Op 12 maart kondigde het kabinet een periode van ‘sociale onthouding’ aan en sindsdien werd Nederland hard geconfronteerd met de gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus. “In tegenstelling tot wat anderen beweren, loopt de woningmarkt in de eerste twee weken na de aankondiging van de maatregelen opvallend goed door” stellen NVM-voorzitter Onno Hoes en Lana Gerssen, voorzitter van NVM Vakgroep-Wonen.

“Het aantal woningen dat verkocht is, is van 16-29 maart weliswaar gedaald (met 12%), maar we zien dat de meeste huishoudens die op het punt stonden om een stap op de woningmarkt te zetten, deze stap ook daadwerkelijk maken” aldus Gerssen. NVM ziet in de statistieken dat er zo’n 9% minder woningen te koop worden gezet. Die trend was echter al wat langer zichtbaar, sinds het vierde kwartaal van 2019. Het Coronavirus lijkt de afgelopen weken zelfs een omgekeerd effect te hebben. 

Hoes: “De woningmarkt is al lange tijd enorm overspannen. Door de recente ontwikkelingen neemt de vraag iets af, maar het aanbod neemt tegelijk ook wat af. Dat wil zeggen dat de krapte op de markt er nog steeds is. Dat maakt ook dat er van prijsdaling vooralsnog geen sprake is. Gemiddeld genomen wordt er nog steeds boven de vraagprijs betaald voor een woning.”

Wat de effecten van de coronacrisis op de langere termijn zullen zijn voor de woningmarkt is lastig te zeggen stelt Lana Gerssen. “De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen. Mensen zullen ergens moeten wonen, en jongeren zullen op een gegeven moment alsnog op zichzelf willen.”

Voorzitter Onno Hoes ziet dat de leden snel hebben gehandeld toen de maatregelen van ‘social distancing’ bekend werden gemaakt. “Je ziet nu vaker dat kopers eerst een huis virtueel bekijken. En wanneer het serieus wordt de woning alsnog fysiek willen zien. Mensen die nu komen kijken, zijn dan ook oprecht geïnteresseerd om het huis te kopen. Waar er eerst 20 kijkers waren, heb je er nu nog tien. Dat betekent dat de makelaar nog steeds negen potentiele kopers moet teleurstellen. Van de collega’s van funda begreep ik ook dat de bezoekersaantallen redelijk op niveau zijn.”

“Juist in deze tijd merk je hoe belangrijk een goede woning is. Een plek waar je je thuis voelt, en waar je nu ook prettig kan werken. De emotionele waarde van ons huis neemt daarmee alleen maar toe. Veel van onze makelaars voeren daarom nog wel fysieke bezichtigingen uit, binnen de richtlijnen van het RIVM.”

Verlenging maatregelen in Nederland
Op dinsdag 30 maart kondigt het kabinet een verlenging van de ‘intelligent lockdown’ aan. We blijven in ieder geval tot eind april werken volgens de richtlijnen die we een paar weken geleden al hebben ingezet: Er worden geen handen meer geschud, de anderhalve meter afstand is heilig en we staan bij bezichtigingen niet meer dan twee mensen per keer toe. We adviseren belangstellenden zich vooraf goed te oriënteren op het huis: Via onze site zijn professionele foto’s, een filmpje, plattegronden en geschreven tekst beschikbaar. Van al onze huizen doen we ons uiterste best op korte termijn ook digitale bezichtigingen toegankelijk te maken. Nog steeds belangstelling? Dan bent u natuurlijk van harte welkom om het huis ter plekke met een van onze makelaars te komen bekijken!

En hoe staat Aalsmeer/Kudelstaart in verhouding tot Nederland?
In bovenstaand bericht van de NVM herkennen we ook de markt in ons werkgebied, Aalsmeer/Kudelstaart, De Kwakel en de zuid/oostzijde van Haarlemmermeer. Er komen nog steeds leuke huizen op de markt en deze huizen worden ook nog steeds voor goede prijzen verkocht. Met aanpassingen in onze manier van werken. Koopovereenkomsten worden nu digitaal, dus op afstand vanachter uw eigen computer, ondertekend na een telefonische toelichting van onze makelaars. Bij gesprekken over het verkopen van een huis is de anderhalve meter goed te handhaven. Gesprekken houden we desgewenst kort en wikkelen meer dan anders telefonisch en digitaal af. Zo dragen we op onze manier bij aan het voorkomen van de verspreiding van het corona/covid19-virus.

Vragen? Neem gerust contact met ons op 0297-344 444 of mail naar info@eveleens.nl

 

Eveleens Makelaars heeft geen eigen hypotheekadviseur in huis maar verwijst u graag door naar diverse onafhankelijke adviseurs in de regio, zoals:

Neem contact met ons op