0297 344 444

Bedrag hypotheek met NHG-garantie fors omhoog door gestegen huizenprijzen

De grens voor een hypotheek met NHG-garantie gaat komend jaar fiks omhoog: van 325.000 naar 355.000 euro. De hoogte van de hypotheek met garantie beweegt altijd mee met de huizenprijzen. Nu die hard omhooggaan, kopen steeds minder mensen een huis met garantie omdat ze boven de grens zitten.

“De kostengrens van de NHG beweegt altijd vertraagd mee met de huizenprijzen”, licht een woordvoerder van NHG toe. “Dat is bewust zo, om te voorkomen dat we bijdragen aan het nog verder oplopen van de huizenprijzen.”

De prijs van een gemiddelde koopwoning ligt inmiddels zo rond de 400.000 euro. Met de verhoging van de NHG-grens naar 355.000 euro ligt deze meer in lijn met de markt. Mensen die een huis kopen, kunnen in samenspraak met hun geldschieter besluiten tot de aanvraag van een hypotheek met garantie.

“Wanneer mensen door bepaalde, doorgaans nare zaken, onder druk komen te staan met hun betalingen, dan zorgen wij ervoor dat ze toch in hun huis kunnen blijven wonen”, legt de woordvoerder uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om scheidingen of het verlies van werk.

Wanneer de hulp van NHG uiteindelijk toch niet voldoende blijkt en het huis verkocht moet worden, dan draait de organisatie “in ultieme gevallen” op voor een eventuele restschuld. NHG moet ertoe bijdragen dat een koophuis binnen bereik van een grotere groep mensen ligt.

De grens voor een hypotheek met NHG-garantie ligt overigens hoger wanneer ook energiebesparende maatregelen worden meegefinancierd. Dan wordt de bovengrens vanaf 1 januari komend jaar 376.300 euro, waar dat nu nog 344.500 euro is.

 

Bron: nu.nl

Eveleens Makelaars heeft geen eigen hypotheekadviseur in huis maar verwijst u graag door naar diverse onafhankelijke adviseurs in de regio, zoals:

Neem contact met ons op