0297 344 444

Van het gas af

Dat was het streven toen ik een royale twee jaar geleden begon aan de verbouwings- en isolatieplannen voor mijn jaren dertighuis in Aalsmeer. Lang verhaal kort: Er is nog niets gebeurd en ik kom niet van het gas af.

Bij mij thuis
Ik zal je de details besparen maar zoals het er nu naar uitziet begint de aannemer na de bouwvak (nog steeds een rekbaar begrip) dan eindelijk met de verbouwing van de begane grond van mijn huis. Die verbouwing is omvangrijk, maar zal niet leiden tot een volledig gasloze woning. Dat spijt me oprecht. Maar het is niet anders.

Biobased
Wat wel zal gebeuren is dat alles wat het huis wordt ingebracht, zo veel mogelijk ‘biobased’ zal zijn. Geen rotzooi meer in mijn huis. Geen plastic, geen pir, geen pur. Bij alle keuzes die gemaakt gaan worden, wordt gezocht naar een duurzaam, groen, vegan alternatief. Voorwaar een uitdaging want daar zijn de meeste aannemers nog niet helemaal aan toe. Isoleren met houtvezelplaten, stucwerk van leem. Tape in plaats van kit waar mogelijk. Tegellijm zonder dierlijke resten. Bedenk het en ik heb erover nagedacht. Hopelijk kan ik na de zomer meer vertellen en zit ik deze winter in een comfortabel huis.

Ons kantoor
Ondertussen leveren de zonnepanelen op ons kantoordak ruim voldoende elektriciteit voor ons dagelijks verbruik, de brandstof voor twee elektrisch oplaadbare fietsen en een hybride auto. Alle lampen zijn vervangen (nu LED) en we proberen zo zuinig mogelijk te zijn met papierverbruik, verwarming, afval, enzovoort. Ook kopen we bewust in. Zo proberen wij ons kleine steentje bij te dragen.

2040 Is al snel
De gemeente Aalsmeer streeft ernaar om in 2040 volledig gasloos te zijn. Om dat te bereiken moet er nog veel gebeuren. Sinds april van dit jaar is een groep enthousiaste inwoners, vertegenwoordigers van gemeente, elektriciteitsbedrijf, woningbouwvereniging en bedrijven in Aalsmeer en Kudelstaart bij elkaar geweest om mee te denken over het ‘Masterplan Energie’. Voor die tijd was er al een ‘kerngroep’ opgericht om de grote lijnen uit te zetten. Er gebeurt veel. Hier gaan we zeker nog meer van horen.

Waar doen we het voor?
Algemeen geldt dat we te lang te veel hebben gevraagd aan de aarde. Het wordt tijd om betere keuzes te maken. Voor onze eigen gezondheid en voor de toekomst van onze kinderen.

Voor de woningmarkt geldt: Een huis met een beter energielabel levert bij verkoop meer op. Is, met andere woorden, aantrekkelijker voor een koper. Dit wordt al onderbouwd met cijfers. Daarnaast geeft een goed geïsoleerd huis veel meer comfort. Maar je kunt niet alles zomaar isoleren! Dit vraagt kennis en ook geld. Er moet dus een goed plan aan ten grondslag worden gelegd.

Meer weten? Loop gerust een keer binnen of bel voor een afspraak. Dan komen we bij je langs om van gedachten te wisselen.

Bekijk ook onze webpagina’s ‘duurzaamheid’ voor tips, adviezen en inspiratie. Deze informatie werken we bij als we wat nieuws ontdekken.

Karin Eveleens

Eveleens Makelaars heeft geen eigen hypotheekadviseur in huis maar verwijst u graag door naar diverse onafhankelijke adviseurs in de regio, zoals:

Neem contact met ons op