0297 344 444

Taxeren, écht een vak apart

In dit artikel vertelt Karin Eveleens wat meer over taxaties. “Taxeren is de laatste jaren écht een vak apart geworden. Door de strenge opleidingseisen en alle verplichtingen merk ik dat er steeds minder taxateurs zijn. Het kost tijd, maar het blijft één van de leukste dingen om te doen!

“Als we als uitgangspunt nemen dat het om een woningtaxatie gaat, dan is het allereerst belangrijk om te weten waarom er getaxeerd moet worden. Soms is het omdat je nieuwsgierig bent naar de waarde. In dat geval plan ik liever een adviesgesprek in. Dat scheelt in de taxatiekosten. Gaat het om een afwikkeling van een nalatenschap, het omzetten van een hypotheek of scheiding? Dan is er altijd een zogeheten ‘gevalideerd’ taxatierapport nodig. Een validatie betekent dat een ‘derde’ over mijn schouder heeft meegekeken om vast te stellen dat ik de waarde volgens de regels heb bepaald.

Bij het inplannen van een taxatie gaan we meteen aan de slag met het opbouwen van het dossier. We doen kadastrale recherche, vragen het eigendomsbewijs op, kijken in verschillende databases en ons eigen archief of er iets bekend is over de woning en we kijken naar het bestemmingsplan. Tijdens mijn bezoek aan de woning maak ik veel aantekeningen, bijvoorbeeld ook over de bouwkundige staat van de woning: is er achterstallig onderhoud? Zijn er zonnepanelen of andere duurzame maatregelen genomen? Al deze zaken worden meegenomen in het vaststellen van de waarde. Ik maak ook foto’s van de woning en omgeving.

Vervolgens stel ik een rapport op. Dat gaat naar het validatie-instituut voor de benodigde controle. Is alles akkoord, dan kan ik het rapport ondertekenen en naar de opdrachtgever sturen.

Overigens voer ik ook bedrijfsmatige taxaties uit. Deze vorm van taxeren is weer volledig anders qua inhoud, maar de kern blijft hetzelfde: de waarde vaststellen aan de hand van de waarnemingen en onderbouwing door de taxateur.

Benieuwd wat ik kan beteken voor de taxatie van uw woning of bedrijfspand? Bel of app naar 0297-344 444 en ik plan graag een afspraak met u in!”

Eveleens Makelaars heeft geen eigen hypotheekadviseur in huis maar verwijst u graag door naar diverse onafhankelijke adviseurs in de regio, zoals:

Neem contact met ons op