0297 344 444

De woningmarkt in het derde kwartaal. Hoe zit het in Aalsmeer en Kudelstaart?

Medio oktober zijn de marktcijfers voor het derde kwartaal gepresenteerd door de NVM, de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Wat doen deze cijfers voor Aalsmeer en Kudelstaart? Toen we half maart met z’n allen in een ‘intelligente lockdown’ werden gedwongen konden we niet voorspellen wat dat voor een effect zou hebben op de woningmarkt. Niet in ons werkgebied. Niet landelijk. In het begin leek de belangstelling voor de huizen wat af te nemen. Maar dat was slechts van korte duur. Met de nodige voorzorgsmaatregelen kwamen de bezichtigingen al snel weer op gang en dat heeft zich eigenlijk de hele zomer doorgezet.

Deze maand zijn we weer in een lockdown terecht gekomen. Het aantal coronapatienten neemt toe. De ’tweede golf’ diende zich aan. Het sociale leven beperkt zich sinds half oktober tot ‘in en rond het huis’, er wordt weer minder naar kantoor gereden. De cafe’s en restaurants kunnen we niet meer bezoeken en ook massale bijeenkomsten en grote feesten gaan niet door. De toekomst moet nog uitwijzen wat voor een effect dit op ons heeft. Onze persoonlijke situatie, maar ook op de economische ontwikkelingen. Met de herfst in volle pracht aanwezig en een blik op de winter, keren we ons sowieso weer meer naar binnen. Onze huisvesting blijft dus van groot belang. Met zijn allen werken we er ook zo hard mogelijk aan om het corona/covid19-virus onder bedwang te krijgen.

Eerder informeerden wij u al over de woningmarktcijfers van het tweede kwartaal. Hier doen we dat met de cijfers voor het derde.

Marktcijfers

De gemiddelde verkoopprijs van huizen in Aalsmeer en Kudelstaart steeg, evenals in de rest van het land, met een paar procent. In het derde kwartaal van 2019 was de gemiddelde prijs E 372.938,- en in het derde kwartaal van 2020 E 388.897,-. Daarnaast nam de gemiddelde looptijd voor de verkoop van een woonhuis en een appartement ook af. Dit geeft aan dat er meer ‘krapte’ ontstaat op de markt. Dat is op de zogenaamde ‘krapte-indicator’ ook zichtbaar. Waar in het derde kwartaal van 2019 de koper al niet een grote grote keuze had, neemt deze nog verder af in het derde kwartaal van 2020. Er worden minder huizen te koop aangeboden en de huizen zijn sneller weg. Onderaan dit bericht treft u een link naar de cijfers.

Vraagzijde

Aan de vraagzijde zien we dat er zowel in Kudelstaart als in Aalsmeer een onverminderd grote vraag is naar eengezinswoningen. In Kudelstaart iets meer naar de tussen-, en hoekwoningen. In Aalsmeer iets meer naar de vrijstaande woningen. Maar heel veel verschil is hier niet waar te nemen. In Aalsmeer is er wel een grotere vraag naar appartementen. Deze vraag richt zich vooral op het centrum. Op korte afstand van de voorzieningen. Waar de zoekers via zoekopdrachten op funda (bijna 5.000 serieuze zoekers in Aalsmeer en zo’n 1.750 in Kudelstaart) aangeven in Kudelstaart tot een prijsklasse van E 450.000,- te zoeken, is dit zoekbedrag voor Aalsmeer iets hoger: Gemiddeld tot ongeveer E 550.000,-. Opvallend is dat het grootste aantal zoekers zich richt op het aanbod in Nieuw Oosteinde. Dat heeft mijns inziens met verschillende factoren te maken. Een van de factoren is dat de vraag vanuit Amstelveen en Amsterdam groot is in dat deel van onze gemeente. Dat zijn kopers die niet elders in Aalsmeer of Kudelstaart willen wonen. De kinderen kunnen vanuit Nieuw Oosteinde nog op de fiets naar hun school in Amstelveen of Amsterdam.

Cijfers interpreteren

Het valt niet mee om uit relatief kleine aantallen transacties een ’trend’ te filteren. Daarom doen we dat ook niet. Trekt u zich dus ook niet te veel aan van de getallen. In de link onderaan deze tekst kunt u de verschillen in gemiddelde prijzen per type woning zien. Dat geeft al een heel ander beeld dan de gemiddelde cijfers van alle woningen bij elkaar.

De makelaars van Eveleens hebben dagelijks contact met verkopers en kopers en weten wat er speelt. De vraag naar goede, moderne woningen is groot. Een koper wil bij voorkeur niet meer te veel hoeven verbouwen. Tenzij de locatie bijzonder is. De vraag naar ‘woonhuizen aan vaarwater’ blijft natuurlijk altijd groot. Daarom is het zo aantrekkelijk wonen in Aalsmeer en Kudelstaart. Binnen een half uur van het centrum van Amsterdam en Haarlem de schoonheid van de Westeinder Plassen kunnen ervaren. Dat maakt het hier zo uniek.

Met de daadwerkelijk gerealiseerde cijfers over langere perioden en de ervaringen tijdens onze dagelijkse werkzaamheden houden wij continu zicht op de marktontwikkelingen. Dat doen we voor u. Om het beste advies te kunnen geven.

Huis zoeken?

Als u wilt kunt u via funda.nl een profiel aanmaken om te zoeken naar de huizen die nieuw op de markt komen. Dat kan ook bij de individuele makelaars. Heeft u specifieke wensen? Ga eens praten met uw makelaar en kijk wat hij of zij voor u kan betekenen. De makelaars zijn dagelijks bezig met het combineren van vraag en aanbod op de woningmarkt en zijn u graag van dienst. Dit kan telefonisch maar natuurlijk ook bij u thuis of bij ons op kantoor. Voor alle afspraken nemen we de voorzorgsmaatregelen in acht om het coronavirus te helpen bestrijden. Neem contact met ons op via onze site of telefonisch: 0297-344 444

2020 Q3 Aalsmeer

Eveleens Makelaars heeft geen eigen hypotheekadviseur in huis maar verwijst u graag door naar diverse onafhankelijke adviseurs in de regio, zoals:

Neem contact met ons op