De zomervakantie brengt altijd een zekere rust in het leven. Mensen gaan af en aan met vakantie. Bedrijven sluiten of werken op halve kracht.
Vanaf medio maart houden we ons aan de regels om het coronavirus te helpen bestrijden. Tussen niet-gezinsleden is er 1,5 meter afstand, we schudden geen handen meer en we zijn uiterst alert. Ook dit geeft een zekere rust, met name in het sociale leven. Tijd voor reflectie dus.
Wat bepaalt de waarde van mijn huis?
Tegen alle voorspellingen in gaat het goed op de woningmarkt. De prijzen zijn hoog, dus voor verkopers is het bijzonder interessant om nu te verkopen. De rente blijft laag, dus kopers kunnen nog steeds aantrekkelijk financieren. Daar zit ook meteen het spannende: De hoge huizenprijzen worden -simpel gezegd- bepaald door hetgeen de kopers kunnen lenen. Wat bepaalt de waarde van een huis? En hoe ver ga je mee in de ‘gekte’ van de markt? Hier over wordt veel gesproken door deskundigen.
Marktcijfers NVM
Cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars in onroerende goederen, NVM, laten het volgende zien:
In het tweede kwartaal van 2019 werden in Aalsmeer en Kudelstaart tezamen 41 woningen verkocht, in 2020 was het totale aantal verkochte woningen 53. De gemiddelde prijs steeg van E 391.400 naar E 458.500.
Voor de tussenwoningen waren dat er 13. En 18 in het tweede kwartaal van 2020. De gemiddelde prijs steeg van E 358.300 naar E 377.000.
Kijken we naar de transacties van twee-onder-een-kapwoningen zien we dat er in het 2e kwartaal van 2019 in Aalsmeer en Kudelstaart 6 woningen werden verkocht. In 2020 in het tweede kwartaal waren dat er 16 en de gemiddelde prijs steeg van E 453.800 naar E 561.100.
Het aantal verkochte vrijstaande woningen in deze periode bleef gelijk: 5 maar de gemiddelde prijs steeg met ruim E 150.000. Nu is het met dit soort kleine aantallen natuurlijk niet meteen een ’trend’. Met een of twee uitschieters bepaal je de gemiddelde prijs dus eigenlijk is die informatie niet zo heel erg relevant.
Het aantal verhandelde appartementen in het tweede kwartaal daalde ten opzichte van 2019 van 8 naar 4 maar de gemiddelde verkoopprijs steeg van E 315.900 naar E 326.500.
(Onder aan dit bericht vindt u een link naar het woningmarktrapport)
Wat kan ik ermee?
Dit zijn maar cijfers en ze zijn bekeken over de periode van slechts drie maanden. Als we de cijfers over een langere periode naast elkaar leggen kunnen we wel degelijk trends en bijzondere bewegingen zien. Dat is dan ook waar de dagelijks mee bezig zijn. Als we bijvoorbeeld naar het eerste half jaar van 2019 kijken, worden er 78 huizen verkocht. In het eerste half jaar van 2020 zijn dat er maar liefst 112. En het prijsniveau ligt significant hoger.
Invloed COVID19/Corona
Wat is de invloed van Covid19/Corona op deze cijfers? Heeft de ‘intelligente lockdown’ in Nederland er voor gezorgd dat we ons opeens realiseren dat we ‘anders’ willen wonen omdat we meer thuis zijn? Vinden we ons huis te klein, te groot, hebben we een werkkamer nodig en een tuin? Ik weet zeker dat hier nog veel onderzoek naar zal worden gedaan. Ondertussen doen wij ons best om iedereen professioneel te begeleiden in de zoektocht naar een nieuw thuis of een nieuwe eigenaar voor de bestaande woning die moet worden verkocht.
Het interpreteren van marktcijfers is een vak apart en ligt ten grondslag aan al onze adviezen. Als makelaar proberen wij voor onze opdrachtgevers de best mogelijke overeenkomst te sluiten. Treden we op voor de verkoper, dan gaat het om de beste, veelal maar niet altijd hoogste, koopsom tegen de beste condities. Treden we op voor de koper dan geldt dat ook, alleen proberen we dan natuurlijk de koopsom juist zo laag mogelijk te houden. En we onderbouwen ons advies.
Bij het verkopen of kopen van een huis komen honderden vragen op. De specialisten van Eveleens Makelaars hebben de antwoorden. Wij zijn u graag van dienst.